måndag 16 juni 2008

The Defenition of Power.

Hamnade i en intressant diskussion i helgen må jag säga. Det här konceptet med "makt".. Det är onekligen intressant. Finns så mycket att säga, samtidigt finns det väldigt lite. låter nog udda, men det finns inte två personer som har samma syn på ämnet så därför finns det inte mycket att säga till någon annan om sina egna tankar.

"Alla har makt, det är mängden som skiljer"

Intressant. Alla har nog makt till viss del. Kan nog vara så att det är på helt olika nivåer dock. Makt kan förgöra, förändra, men det kan även skapa! Det beror nog på vem som besitter den.

"Makt är en livssyn"

Allas syn på ämnet ger upphov till nya argument. Att komma fram till en slutsats gällande makt är ungefär lika lätt som att komma fram till en slutsats beträffande religioner. Med andra ord, det är ingen barnlek. Många ser makthavare som galna, eller iaf korrupta. Ett bra exempel på detta är Ross Cargill i Simpsons the Movie:

Soldat: Sir I´m afraid you´ve gotten mad with the power.
Cargill: Of course I have. Ever tried getting mad without power?! Its boring, nobody listens to you!

Är bristen på sinnesnärvaro nyckeln till makt? Kan det verkligen vara så? Eller kan det vara så att den "gråa massan" uppfattar någon som står över dem som galen?
Folk är nog rädda för makt. Många har hört, sett och till och med bevittnat vad den kan göra i fel händer.

"Makt är nyckeln till det som komma skall"

Behöver man verkligen vara mäktig för att lyckas i dagens samhälle? Det kan man nog med relativt stor säkerhet svara "ja" på. Men Varför ska det behöva vara så. Kan det vara så att konceptet "makt" är något som kommit med evolutionen?...
Om vi nu utvecklats till ett stadie där makt är nyckeln till allt, både fysiskt som psykiskt. Är det verkligen en bra situation, och vad kommer härnäst?
Några tankar?..

9 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan dra en intressant parallell till djurriket; där är det helt och hållet fysisk makt som gäller. "Survival of the fittest" som det så fint heter.
Hos oss är det inte riktigt likadant.

Makt är ett väldigt abstrakt ord, det finns många bottnar och desto fler tolkningar. En person kan ha flera olika teorier om vad makt är. Någon kanske tycker att makt är detsamma som respekt, men denne person kanske också tycker att respekt är detsamma som fruktan.

Jag tror inte att folk som är medvetna om sin makt är galna, eller de främsta vi bör frukta. De som vet om vidden av sin makt vet också ofta vad de kan åstadkomma.

De jag tror att vi bör frukta och säga ligger på gränsen till galenskap, är de som inte inser vilken makt de har. Det är dessa som är farliga. Deras beslut grundas utan tanke på vilket genomslag det kan få.

Det sägs att makten kommer till den som förtjänar den. Om det är sant så undrar jag vad vissa har gjort för att förtjäna sin makt.

Vad är makt?

Anonym sa...

Makt är... Oavsett form... (Mystiken tätnar)... Den ultimata formen av Kontroll. Jag tror det är ett sätt att beskriva det. I alla fall tills dess motsats bevisas!

Anonym sa...

Citat:
"Man kan dra en intressant parallell till djurriket; där är det helt och hållet fysisk makt som gäller. "Survival of the fittest" som det så fint heter."
Slut citat

Det kan verka så vid första intrycket att den med styrkan i djurvärlden är = ledaren.

Men är det verkligen det?

Ta ett lejon:
"Djurens konung" som man vid första intrycket tror att hanen är den med styrka/makt....den har han bara en liten stund vid "matbordet" i övrigt så är det honorna som bestämmer hur/vart/när

Hingsten i hästflocken visar sin "makt" genom att driva runt stona med dominans....men när det väl kommer till kritan så är det inte hingsten dom följer utan det gamla ledarstoet med erfarenhet som vet var vatten, bete & skydd finns

Elefanten...samma där, matrikarken med erfarenhet är den flocken följer. Inte den jättelika hannen

Kunskap är Makt, även inom djurriket

Riktig kontroll/Makt kan inte ha grundad på rädsla.
Den har man vid respekt. Annars så flyr man från makthavaren (som står i tomt palats till slut)

Anonym sa...

Jag kan hålla med om att jag förhastade mig en aning i min parallell, men faktum kvarstår. Det vi ser som makt är den fysiska biten i naturen. Eftersom vi som människor inte på något sätt kan mäta oss med djur rent styrkemässigt så anser de flesta av oss att fysisk styrka är makt. Annars skulle inte lejonhanen vara betraktad som king of the jungle.

Jag är väl medveten om det faktum att lejonhanen egentligen inte gör någon nytta alls, han är mest en stekare.

När det gäller makt så tror jag följande: Har man inte trovärdighet så har man ingen makt. Är man riktigt mäktig så har man folk som verkligen tror på en. Makt är förtroende. När man börjar missbruka det närmar det sig att bli riktigt farligt. Definitionerna av ordet makt är många, just eftersom "makt" är ett ord som kan användas i så många sammanhang.

Jag är nyfiken på vem "Anonym" är...

Anonym sa...

Intressant. Onekligen intressant, finns en och en annan poäng där. Det jag dock hänger upp mig på är människornas syn på ämnet.

Djuren, oavsett rollen i flocken, leds av den som kan överleva! Andra djur följer denna, eftersom även de vill överleva, få mat, vatten och skydd med mera.

Men människan har nåt den nivån där de vill kunna inte bara skydda, utan även kontrollera andra människor. Även om det nu må vara på helt andra kontineneter eller nationer. Det är det jag vill ha svar på. Varför vill människan detta? Fysiskt sett så är människan relativt svag, finns många "vardagsdjur" som lätt skulle kunna skada os om de nu så ville. Så om vi släpper hela djurriket. Djuren överlever via logik. Följ den som kan! Kunskap är makt!

Men människor fungerar inte så, inte längre iaf. Var nånstans gick det fel? För oavsett vilka drömmar och visioner man har till det bättre (eller sämre), så kommer världen inte att bli en bättre plats om människan får total kontroll över allting! Moderna hjälpmedel förtär planeten med en hisnande fart. Människor flyttar till ett område, förbrukar alla vitala resurser och sen flyttar de vidare. Det finns bara en annan levande varelse som följer det mönstret. Viruset.

Ska verkligen ett "virus" ha makten att kontrollera allt? Eller rättare sagt, varför ges mer och mer kontroll till detta virus?

Anonym sa...

Visst, vi släpper djuren för ett tag. Betänk följande:

Människor blandar ihop orden "makt" och "kontroll". Ibland används de felaktigt.

Men, i grund och botten, har man kontroll så har man också en viss makt, men inte nödvändigtvis tvärt om.

Ett exempel på detta är att människan har den ultimata makten hos Jordens levande varelser. Vi kan utrota alla andra arter, inklusive oss själva, samtidigt som vi har makten att skapa.

Däremot har vi ingen kontroll. Mänskligheten har blivit ett skenande tåg. Vi ökar helt okontrollerat i antal samtidigt som tillgångarna minskar i ännu snabbare takt.

Vi må vara ytterst mäktiga som ras, men egentligen är det vår makt som gör oss svaga. Människan är lättpåverkad.

Du frågar varför människan är som ett virus. Jag frågar istället dig, eftersom jag saknar ett svar på din fråga, följande; Kan det inte vara så att människan de facto är ett virus? Jorden är en organism, vi förtär den och det som lever på den, det gör oss till parasiter.

Anonym sa...

Precis! Vi ÄR Viruset som förtär planeten! Studier visar att om människan hade lämnat jorden helt och hållet så hade den varit en bra plats för alla varelser igen inom 100 till 150 år.

Virus är ju somsagt inget att hurra över. De har en tendens att ställa till med en väldans massa skada. Om inte människan lär sig att lämna rollen som virus, så kommer antingen jorden eller vi själva att göra slut på allt lidande.

Finns det hopp för människan och planeten, eller är den bästa lösningen att vår existens upphör?

Anonym sa...

Tyvärr har jag sedan länge tappat i stort sett allt hopp för mänskligheten i det långa loppet. Det finns fortfarande utrymme för förändring, men som det ser ut nu tror jag att den bästa slutgiltiga lösningen skulle vara att människan försvann.

Att det skulle hända precis just nu är ingenting jag står bakom, jag vill låta det bero så länge. Det vore trist om det tog slut nu när saker börjar vända.

Men som sagt; i det långa loppet...

Anonym sa...

The coin of fate is still turning...